Follow us

Σαλάτα με ψητά παντζάρια, πορτοκάλι και σπανάκι

Σαλάτα με ψητά παντζάρια, πορτοκάλι και σπανάκι

Υλικά

υλικά για 6-8 άτομα

1500 γρ. παντζάρια (διαλέγουμε όσο γίνεται ισομεγέθη)

5 πορτοκάλια όχι γλυκά (αν υπάρχουν σανγκουίνια, προτιμήστε τα)

1 ματσάκι άγρια ρόκα

250 γρ. σπανάκι baby ή πολύ τρυφερό, καθαρισμένο

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια

3 κ.σ. ξίδι λευκό 

4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

για τη βινεγκρέτ:

2 μικρά πορτοκάλια (προτιμήστε σανγκουίνια αν υπάρχουν)

3 κ.σ. ξίδι λευκό

1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.

Αφαιρούμε τα χόρτα από τα παντζάρια και τα πλένουμε καλά χωρίς να τα καθαρίσουμε.

Τα σκουπίζουμε, τα λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Τα κλείνουμε σε αλουμινόχαρτο λίγα λίγα (πχ ανά τρία) και τα βάζουμε στο φούρνο επάνω σε ταψάκι, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το μαχαίρι -υπολογίστε 1 ώρα και περισσότερο.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα τους.

Τα κόβουμε σε μικρές φέτες (6-8 κάθε παντζάρι) και τα ραντίζουμε με το ξίδι.

Τα σκεπάζουμε σ' ένα σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε να μείνουν 1 ώρα ή περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα πορτοκάλια με κοφτερό μαχαιράκι σε βάθος, αφαιρώντας και τη λευκή φλούδα.

Τα κόβουμε οριζόντια σε φέτες μισού εκατοστού και τις κρατάμε χωριστά σε βαθύ σκεύος.

Πριν το σερβίρισμα τις κόβουμε σε 4 κομματάκια την καθεμία.

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τη ρόκα και το σπανάκι σε μεγάλα κομμάτια.

Για να φτιάξουμε τη βινεγκρέτ στύβουμε τα πορτοκάλια και χτυπάμε το χυμό τους με το ελαιόλαδο και το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο ή ξίδι αν θέλουμε.

Σε μεγάλη, απλωτή σαλατιέρα τακτοποιούμε τα σαλατικά και τα ραντίζουμε με λίγη από τη βινεγκρέτ, ανακατεύοντας καλά.

Ανακατεύουμε τα παντζάρια με τα πορτοκάλια και τα τακτοποιούμε επάνω από τα σαλατικά.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη βινεγκρέτ και αφήνουμε τη σαλάτα να μείνει 15' πριν σερβίρουμε.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.