Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
3 κιλά φρέσκο ψάρι από τη Μεσόγειο (σκορπιός, χέλι, μικρά μουγκριά, χριστόψαρο, αγγελόψαρα, σφυρίδα, κατσούλες, αφρόψαρα και σουπιά)
4 μεγάλες καραβίδες
2 πράσα
2 μεγάλα κρεμμύδια
½ φλιτζ.(100 ml) ελαιόλαδο
5 ντομάτες
4 σκ. σκόρδο
1 φύλλο δάφνη
3 κλωναράκια άνηθο
1 κλωναράκι θυμάρι
1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
1 πρέζα (1 γρ.) σαφράν
Φέτες χωριάτικου ψωμιού
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
Καθαρίζουμε, πλένουμε τα ψάρια και κόβουμε τα μεγαλύτερα σε μερίδες.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τσιγαρίζουμε με το σκόρδο και το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, αλλά χωρίς να αφήσουμε να μαυρίσουν.
Βάζουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις χοντροκόβουμε.
Πλένουμε τα αρωματικά χόρτα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά στο μίγμα των πράσων με τα κρεμμύδια.
Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.
Πρώτα βάζουμε τις καραβίδες και μετά τα ψάρια με την πιο σφιχτή σάρκα πάνω στα λαχανικά.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι.
Προσθέτουμε στο μίγμα βραστό νερό, ώστε ίσα ίσα να καλυφθούν τα ψάρια.
Το αφήνουμε να κοχλάσει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μαλακότερα ψάρια και βράζουμε δυνατά, όχι περισσότερο από 10 λεπτά.
Τοποθετούμε τα ψάρια και τις καραβίδες σε μια ζεστή πιατέλα.
Προσθέτουμε μια φέτα χωριάτικου ψωμιού μέσα σε κάθε πιάτο και ρίχνουμε τη σούπα από πάνω της.
Κάθε τόπος στη Μεσόγειο ερίζει για την πιο καλή ψαρόσουπα.
Αυτή της Μασσαλίας, η μπουγιαμπέσα, σίγουρα είναι η πιο ξακουστή.
Και αυτό, διότι δεν μπαίνουν όλα τα ψαρικά μαζί, αλλά με λογική ώστε η σάρκα τους να είναι κρουστή και η γεύση τους ευδιάκριτη.
Η μπουγιαμπέσα συνήθως τρώγεται με rouille ή aioli.