Υλικά
Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι, καστανό, αναποφλοίωτο
1 φλιτζ. ρύζι άσπρο
3 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών
1 κ.γ. αλάτι
1 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
3/4 φλιτζ. τσαγιού εκλεκτό ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα (ασπρισμένα και χονδροκομμένα)
1/3 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες
1/3 φλιτζ. τσαγιού ξερά βερίκοκα, χονδροκομμένα
Παρασκευή
Βράζουμε το ζωμό με το αλάτι.
Ρίχνουμε μέσα το καστανό ρύζι, το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και μετά από 1 έως 2 λεπτά συμπληρώνουμε το κανονικό ρύζι για πιλάφι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15 ακόμα λεπτά.
Το ρύζι πρέπει να μείνει σπυρωτό.
Σοτάρουμε σε τηγάνι τεφάλ, με το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα βερίκοκα.
Μόλις τα αμύγδαλα πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βρασμένο ρύζι και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά.
Βάζουμε το ρύζι σε φόρμα, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Θέλω, όμως, να σας αποκαλύψω και ένα καλό μυστικό της γιαγιάς μου, το οποίο έχει σχέση με το ελαιόλαδο.
Αφορά το λαδολέμονο που χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, σε ψάρια ή σε κρύα κρέατα.
Για να βοηθήσουμε το μίγμα φρέσκου ελαιόλαδου και χυμού λεμονιού να ομογενοποιηθεί και να γίνει παχύρρευστος χυλός, τα χτυπάμε πολύ καλά, προσθέτοντας μερικές κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό.
Έτσι, το λαδολέμονο αποκτά τη μορφή ρευστής κρέμας που περιχύνει πλούσια και συνοδεύει γευστικά το φαγητό.
Συνταγή από την Ρίτα Ζούλοβιτς.