Το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι δροσερές πρωινές αύρες, τα πολύχρωμα φύλλα και τα αρώματα της κανέλας, του μήλου και της κολοκύθας κάνουν την καθημερινότητά μας πιο ζεστή και άνετη. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του από ένα θρεπτικό, αρωματικό πρωινό που αντικατοπτρίζει την ομορφιά της εποχής. Ακολουθούν μερικές συνταγές που θα γεμίσουν τα πρωινά μας με φθινοπωρινές γεύσεις.
Βρώμη με μήλο, κανέλα και καρύδια
Μια κλασική συνταγή πρωινού που ζεσταίνει το σώμα και την ψυχή. Τα μήλα, η κανέλα και τα καρύδια συνδυάζονται για να δώσουν έναν υπέροχο αρωματικό συνδυασμό.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι βρώμη
- 1 μήλο κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1/4 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζάνια νερό ή γάλα
- Μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε τη βρώμη, το νερό (ή γάλα) και την πρέζα αλάτι.
- Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Προσθέστε τα μήλα και την κανέλα μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει.
- Όταν η βρώμη είναι έτοιμη, αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε το μέλι.
- Σερβίρετε με τα καρύδια από πάνω για τραγανή υφή.
Μάφινς μήλου και καρότου με κανέλα
Τα αφράτα και υγρά μάφινς με μήλο, καρότο και μπαχαρικά είναι η ιδανική επιλογή για να συνοδεύσετε τον πρωινό σας καφέ ή τσάι.
Υλικά
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
- 1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας (λιωμένο)
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο
- 1 μήλο, τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και τοποθετήστε θήκες για μάφιν στο ταψί.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το τζίντζερ.
- Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τη ζάχαρη με το λάδι καρύδας και τα αυγά.
- Προσθέστε τα τριμμένα καρότα και το μήλο στο μείγμα αυγών.
- Αναμείξτε τα ξηρά υλικά με τα υγρά και ανακατέψτε απαλά. Προσθέστε τα καρύδια.
- Γεμίστε τις θήκες των μάφιν και ψήστε για 20-25 λεπτά.
Ομελέτα με σπανάκι, γλυκοπατάτα και τυρί Γραβιέρα
Μια θρεπτική και χορταστική ομελέτα που θα σε κρατήσει ενέργεια για όλη τη μέρα.
Υλικά
- 2 αυγά
- 1 μικρή γλυκοπατάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 1 φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι
- 1/4 φλιτζανιού γραβιέρα, τριμμένη
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράστε ή ψήστε τα κυβάκια της γλυκοπατάτας μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το σπανάκι. Μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέστε τα κυβάκια γλυκοπατάτας και ανακατέψτε.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι, και ρίξτε τα στο τηγάνι.
- Πασπαλίστε τη γραβιέρα πάνω από την ομελέτα και μαγειρέψτε μέχρι να ψηθούν τα αυγά.
- Διπλώστε την ομελέτα και σερβίρετε ζεστή.
Φθινοπωρινό Smoothie με αχλάδι και τζίντζερ
Αυτό το smoothie είναι γεμάτο φθινοπωρινές γεύσεις, με το αχλάδι να συνδυάζεται τέλεια με το πικάντικο τζίντζερ και το αρωματικό κανέλα.
Υλικά
- 1 αχλάδι, κομμένο σε κομμάτια
- 1 μπανάνα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)
- Λίγα παγάκια
Εκτέλεση
- Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ.
- Χτύπησε μέχρι να γίνει ένα λείο και κρεμώδες smoothie.
- Σερβίρετε σε ένα ποτήρι με λίγη κανέλα από πάνω.