Υλικά
Υλικά
1 γαλοπούλα 4-4 ½ κιλά περίπου
1 φλιτζ. κρασί κόκκινο ξηρό για το ταψί
Για τη μαρινάδα
1 ½ φλιτζ. κρασί κόκκινο ξηρό
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
50 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. ρύζι
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
½ φλιτζ. κρασί κόκκινο ξηρό
20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
½ κουτ. τσαγιού κανέλα σκόνη
3-4 καρφάκια γαρίφαλο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Αναμειγνύετε τα υλικά της μαρινάδας σε σκεύος μη μεταλλικό.
Βάζετε μέσα τη γαλοπούλα και την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για 3 -4 ώρες.
Κατά διαστήματα ρίχνετε μαρινάδα στα σημεία που είναι εκτεθειμένα για να μη στεγνώσουν.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το μπέικον.
Προσθέτετε το ρύζι, το κουκουνάρι, τον κιμά, τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι, πιπέρι και τα κάστανα.
Ρίχνετε ½ φλιτζάνι νερό ή ζωμό κότας και το κρασί και αφήνετε τη γέμιση να πάρει μία βράση χωρίς να στεγνώσει.
Μόλις κρυώσει, γεμίζετε τη γαλοπούλα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
Αλείφετε τη γαλοπούλα με λάδι ή λιωμένο βούτυρο, ράβετε το άνοιγμα ή το κλείνετε με ένα μικρό μανταρίνι που θα της προσθέσει και άρωμα.
Τη μεταφέρετε στο ταψί, ρίχνετε το κρασί, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180° C και την ψήνετε για 1 ώρα σκεπασμένη με λαδόκολλα.
Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο υπολογίζοντας ότι για κάθε κιλό του πουλερικού χρειάζεται 30΄-40΄περίπου ψήσιμο.
Την περιχύνετε κατά διαστήματα με τους χυμούς του ταψιού.
Σημείωση
Για προστασία στο ψήσιμο, βάζετε λωρίδες μπέικον στη γαλοπούλα, ενώ για να μαλακώσει περισσότερο το κρέας, κάνετε ενέσεις από μείγμα μπράντι- βουτύρου στο στήθος του πουλερικού όπου το κρέας του είναι πιο στεγνό.