X

Πρασοτυρόπιτα

Υλικά

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 κιλό πράσα χοντροκομμένα 

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια 

4 αυγά

400 γρ. φέτα 

1 φλ. γάλα 

1/2 φλ. άνηθος 

Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.κόβουμε και πετάμε το πράσινο μέρος των πράσων.

Τα καθαρίζουεμ και τα κόβουμε ροδέλες σε πάχος 2 εκ.

ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο.

Χοντροτρίβουμε τη φέτα με το πιρούνι ή με το χέρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα κρεμμύδι και τα πράσα σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε και τον άνηθο, αφήνουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν 2 –3 λεπτά ακόμα, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Χτυπάμε μαζί τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε τη φέτα.

Αλατίζουμε προσεχτικά διότι η φέτα είναι αλμυρή και ρίχνουμε αρκετό πιπέρι (1 κ.γ.

ή και περισσότερο αν μας αρέσουν τα καυτερά).

Ανακατεύουμε καλά το μίγμα με τα πράσα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί τα 2/3 από τα φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με ελαιόλαδο και αφήνοντάς τα να κρέμονται έξω από το χείλος του ταψιού.

Βάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την στρώνουμε καλά με κουτάλι.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα – ένα, αφήνοντάς να κρέμονται έξω από το χείλος του ταψιού.

Γυρίζουμε όλα μαζί τα φύλλα προς τα μέσα στρίβοντάς τα προς την εσωτερική μεριά του ταψιού για να φτιάξουμε κάτι σαν χοντρό κορδόνι και να κλείσουμε τη γέμιση μέσα.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο και χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας με κοφτερό μαχαίρι, σε τετράγωνα ή ρόμβους (προσέχουμε να μην κόψουμε το κάτω φύλλο).

Την ψήνουμε 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

και φτιάχνουμεεμ κάτι Κόβουμε γύρω –γύρω τα φύλλα έτσι ώστε να περισσεύουν 3 εκ.

.

Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν και αλείφουμε λίγο με ελαιόλαδο.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (προσοχή να μην κόψουμε τα κάτω κάτω φύλλα) και την ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Επίσης...

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

Σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.