X

Πρασοτυρόπιτα

Υλικά

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 κιλό πράσα χοντροκομμένα 

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια 

4 αυγά

400 γρ. φέτα 

1 φλ. γάλα 

1/2 φλ. άνηθος 

Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.κόβουμε και πετάμε το πράσινο μέρος των πράσων.

Τα καθαρίζουεμ και τα κόβουμε ροδέλες σε πάχος 2 εκ.

ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο.

Χοντροτρίβουμε τη φέτα με το πιρούνι ή με το χέρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα κρεμμύδι και τα πράσα σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Ρίχνουμε και τον άνηθο, αφήνουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν 2 –3 λεπτά ακόμα, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Χτυπάμε μαζί τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε τη φέτα.

Αλατίζουμε προσεχτικά διότι η φέτα είναι αλμυρή και ρίχνουμε αρκετό πιπέρι (1 κ.γ.

ή και περισσότερο αν μας αρέσουν τα καυτερά).

Ανακατεύουμε καλά το μίγμα με τα πράσα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί τα 2/3 από τα φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με ελαιόλαδο και αφήνοντάς τα να κρέμονται έξω από το χείλος του ταψιού.

Βάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την στρώνουμε καλά με κουτάλι.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα – ένα, αφήνοντάς να κρέμονται έξω από το χείλος του ταψιού.

Γυρίζουμε όλα μαζί τα φύλλα προς τα μέσα στρίβοντάς τα προς την εσωτερική μεριά του ταψιού για να φτιάξουμε κάτι σαν χοντρό κορδόνι και να κλείσουμε τη γέμιση μέσα.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο και χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας με κοφτερό μαχαίρι, σε τετράγωνα ή ρόμβους (προσέχουμε να μην κόψουμε το κάτω φύλλο).

Την ψήνουμε 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

και φτιάχνουμεεμ κάτι Κόβουμε γύρω –γύρω τα φύλλα έτσι ώστε να περισσεύουν 3 εκ.

.

Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν και αλείφουμε λίγο με ελαιόλαδο.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (προσοχή να μην κόψουμε τα κάτω κάτω φύλλα) και την ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές