X

Πέρδικες με μανιτάρια

Υλικά

υλικά για 4 άτομα

4 πέρδικες, νωπές ή κατεψυγμένες

400 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια (λευκά, brown και άγρια -πορτσίνι ή κανθαρέλες- μουλιασμένα αν είναι αποξηραμένα)

24 ρώγες σταφυλιού, χωρίς τα κουκούτσια*

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 ποτήρι λευκό, ξηρό κρασί

1 φλ.τσ. ζωμό κότας

60 γρ. βούτυρο αγελάδος

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό τα αποξηραμένα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν τελείως (συνήθως χρειάζονται 40'-50').

Καθαρίζουμε τα πουλιά, αφαιρούμε τυχόν πούπουλα, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε.

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και το ελαιόλαδο και κοκκινίζουμε τις πέρδικες απ' όλες τις πλευρές.

Τις αφαιρούμε και τις κρατάμε στην άκρη μαζί με το λίπος της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε για 3' περίπου, μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα στα 4 ή στα 2 και τα σωτάρουμε μαζί για 4'-5'.

Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τις πέρδικες και τα γυρνάμε με σπάτουλα όλα μαζί για 2'.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2' να εξατμιστεί σε δυνατή φωτιά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά τελείως, προσθέτουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν 30'-40'.

Δέκα λεπτά πριν τελειώσουν, προσθέτουμε τις ρώγες του σταφυλιού.

Πριν τις βγάλουμε, δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το στήθος.

Σημειώστε, πάντως, πως τα πουλιά δεν πρέπει να παραψηθούν.

Τα σερβίρουμε με λευκό ρύζι ή μικρές πατάτες φούρνου.σημ.* σταφύλι φρέσκο βρίσκουμε στα μεγάλα σουπερμάρκετ και κεντρικά μανάβικα όλο το χρόνο.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μαγειρέψουμε και τα ορτύκια, υπολογίζοντας 2 ανά άτομο.

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα