X

Τσάτνεϋ με δαμάσκηνα

Υλικά

Υλικά

1 κ. δαμάσκηνα φρέσκα

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια

100 γρ. σταφίδες ή κράνμπερις

1 κ.σ. ψιλοκομμένο ή τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

1 κ.σ. σινάπι (μαύρο)

1 κ.σ. κύμινο

1 κ.σ. πάπρικα

1 κ.γ. μπούκοβο

1 ½ φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί

500 γρ.  ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη ζάχαρη, σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ανακατεύουμε καλά.

Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, έως ότου τα δαμάσκηνα μαλακώσουν λίγο, αλλά να μην λιώσουν.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 2 κουταλάκια αλάτι και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί το αλάτι.

Βράζουμε το τσάτνεϊ για 20-30 λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα.

Ρίχνουμε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένα βάζα και βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία και το είδος.

Διατηρείται μέχρι 6 μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και μέχρι ένα χρόνο στο ψυγείο.

Η αποστείρωση των βάζων: πλένουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα –και τα πώματα- με κρύο νερό.

Φέρνουμε σε βρασμό το νερό σιγά –σιγά (για να μην σπάσουν τα βάζα) και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 2 -3 λεπτά.

Στρώνουμε σε τραπέζι μια μεγάλη απορροφητική βαμβακερή πετσέτα.

Χρησιμοποιώντας το χερούλι μιας μεγάλης ξύλινης κουτάλας, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα γέρνοντάς τα προσεκτικά ώστε να φύγει το καυτό νερό από μέσα και τα μεταφέρουμε στην πετσέτα.

Βγάζουμε τα ταπώματα με μια καθαρή λαβίδα και τα μεταφέρουμε και αυτά στην πετσέτα.

Δεν τα σκουπίζουμε αλλά τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους.

Α.Τ.

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα