Υλικά
Υλικά
4 κομμάτια σολομού φιλέτο 250-300 γρ. το καθένα
4 κ.σ. σόγια σος
4 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. χυμός λάιμ
2 κ.σ.σπορέλαιο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Ρύζι μπασμάτι λευκό, νερόβραστο
Για γαρνιτούρα:
4 κ.σ. από το πράσινο μέρος ενός φρέσκου κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο
1 ½ κ.σ. σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα.
Ανακατεύουμε σε μπολ το μέλι, τη σόγια και τον χυμό λάιμ. Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι*.
Τοποθετούμε προσεκτικά τα φιλέτα του ψαριού και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει η σάρκα αδιαφανής.
Γυρίζουμε πολύ προσεκτικά το κάθε φιλέτο από την άλλη μεριά με μια σπάτουλα και μαγειρεύουμε άλλα 3-4 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου.
Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε πιατέλα.
Καθαρίζουμε το τηγάνι και το ζεσταίνουμε πάλι επάνω σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το μείγμα μέλι -σόγια -χυμός λάιμ και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με τον αβγοδάρτη μέχρι να πάρει η σάλτσα ένα ελαφρά σκούρο χρώμα και να πυκνώσει σαν αραιό σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε ξανά τα φιλέτα στο τηγάνι, τα γυρίζουμε μια φορά, κουνάμε το τηγάνι να αλειφθούν καλά με το γλάσο και τα μοιράζουμε σε 4 πιάτα επάνω στο μπασμάτι.
Γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το καβουρδισμένο σουσάμι.
*Μπορούμε να ψήσουμε το ψάρι στο γκριλ, σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αλειμμένο πολύ ελαφρά με σπορέλαιο.
Α.Τ.