X

Σαφρίδια άσπρα στο φούρνο με γλυκόξινη σάλτσα λεμονιού με σταφίδες και τζίντζερ

Υλικά

Υλικά

1200 γρ. μεγάλα άσπρα σαφρίδια

ε.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

αλάτι

Για τη σάλτσα

3 μέτρια  λεμόνια

2 σκελίδες σκόρδο

3 πόντοι φρέσκια ρίζα  τζίντζερ

2 μικρά  φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κ.γ. μαύρες σταφίδες

1 κ.γ. μουστάρδα

½  κ.γ. πιπέρι καγιέν

από μια πρέζα τριμμένο κύμινο & κόλιαντρο

κ.γ. ζάχαρη

1/3 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Από την προηγουμένη ημέρα, πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες.

Βγάζουμε τους σπόρους και τις μεμβράνες, τα βάζουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στις 12 ώρες.

Την επομένη ημέρα, τα βγάζουμε από το ψυγείο, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε.

Καθαρίζουμε το τζίντζερ και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φετούλες.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια 3 εκ.

το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Κοπανίζουμε το σκόρδο και το βάζουμε σε μπολ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγανάκι και σοτάρουμε επάνω σε μέτρια φωτιά το σκόρδο, το κύμινο και το κόλιανδρο προσέχοντας να μην καούν και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά.

Ρίχνουμε 1 φλ.

καυτό νερό, τα κρεμμυδάκια, τις σταφίδες και τα λεμόνια.

Σιγομαγειρεύουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λεμόνια αλλά να μην λιώσουν –αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστον καυτό νερό, και να μείνει η σάλτσα με το λάδι της.

Δοκιμάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και προσθέτουμε λίγη ζάχαρη αν μας φαίνεται πολύ ξινή η σάλτσα ή λίγο ξύδι αν μας φαίνεται πολύ άτονη.

Αφήνουμε τη σάλτσα να χλιάνει.

Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρια.

Τα αλατίζουμε καλά, τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα.

Τα μεταφέρουμε σε ταψί ντυμένο με λαδόκολλα τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο C για 30 λεπτά.

Τα σερβίρουμε με τη χλιαρή γλυκόξινη σάλτσα λεμονιού.

Α.Τ.

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Τρία πρωτότυπα κέικ για να εντυπωσιάσεις

Δοκίμασε να φτιάξεις τα τρία κέικ που σου προτείνουμε, τα οποία βασίζονται σε υλικά που δεν βρίσκεις συνήθως στις κλασικές συνταγές.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα