X

Μουσακάς με Φέτα

Στις χώρες της Ανατολής ο μουσακάς μαγειρεύεται χωρίς κρέας, γίνεται όμως πεντανόστιμος και πιο ελαφρύς. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, κάντε τον όπως στην Αίγυπτο: προσθέστε λίγο τριμμένο μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη κανέλα.

Υλικά

Υλικά για 4-5 άτομα

3 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές φέτες

3 μεγάλα κολοκύθια σε χοντρές φέτες

αλάτι & λίγο ελαιόλαδο

φρυγανιά τριμμένη & λίγη παρμεζάνα για την κρούστα

Για τη σάλτσα

3 ώριμες μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες

1 γεμάτη κ.γλ. ζάχαρη

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ή φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα τυριών

200 γρ. φέτα

1½ ποτήρι γάλα

125 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

3 αβγά

πιπέρι

Εκτέλεση

Απλώνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια στο ρηχό ταψί του φούρνου, το οποίο έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος. Τα αλατίζουμε, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να μαλακώσουν. Χρειάζονται περίπου ½ ώρα.

Στη συνέχεια στρώνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψάκι.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο την πιπεριά και το σκόρδο, σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας μη μας καούν. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10'-15'.

Μόλις την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και τον μαϊντανό.

Στρώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα πάνω στις μελιτζάνες. Τρίβουμε όσο πιο ψιλή γίνεται τη φέτα και με ένα σύρμα την ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το γάλα, ώστε να γίνει σαν ομοιόμορφος χυλός. Προσθέτουμε τα αβγά, την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στα λαχανικά.

Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και φρυγανιά και ψήνουμε στους 180°C για ½ ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tip

Για πιο πλούσια κόκκινη σάλτσα, βάζουμε μισή φρέσκια ντομάτα και μισή από κουτί. Αν δεν φοβόμαστε τις θερμίδες και το τηγάνι, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Επίσης...

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.

3 εύκολα smoothies για ένα διάλειμμα ευεξίας

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά φρούτα ή λαχανικά και ένα μπλέντερ ώστε να απολαύσεις ένα ρόφημα που έχει σούπερ γεύση και κάνει και καλό.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.