Υλικά
Υλικά για 4 σάντουιτς
Για το μοσχάρι
1 κιλό κιμάς από ελιά ή σπάλα, μια φορά περασμένος από τη μηχανή
1 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο (όχι το πολύ πράσινο μέρος του)
1 μικρό καρότο κομμένο στη μέση και σε πολύ λεπτές (ημι)ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα με ολόκληρα ντοματάκια
1/3 κούπας νιφάδες βρώμης
2 κ.σ. Worcestershire sauce
1 ½ κούπα ξηρό ερυθρό κρασί
½ κούπα ζωμό κότας (προαιρετικό)
1 κ.γ. ψιλό αλάτι
½ κ.γ. φρεσκοτριμένο πιπέρι
Για το ψωμί
4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
4 κ.σ. ζωμό από το τσιγάρισμα του κιμά
ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Μαγειρεύουμε τον κιμά: σε ένα φαρδύ τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τον κιμά να τσιγαριστεί.
Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα διαλύοντας τους σβόλους του.
Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά μέχρι ο κιμάς να χάσει το ροζ χρώμα του.
Τότε τον βγάζουμε από το τηγάνι (προσέχοντας να μην βγάλουμε και τα ζουμιά του από το τηγάνι), ρίχνουμε το κρασί και με την κουτάλα διαλύουμε τις "καραμέλες" που άφησε στον πάτο το τσιγάρισμα.
Μαγειρεύουμε μέχρι να ελαττωθεί ο όγκος, 4 κ.σ. περίπου, οπότε βγάζουμε το ζωμό και τον φυλάμε.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το λάδι για 2 λεπτά σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι (5-6) λεπτά.
Προσθέτουμε τον κιμά να αναμιχθεί με τα λαχανικά, και με το χέρι λιώνουμε τα ντοματάκια πάνω από το τηγάνι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις νιφάδες και τη Worcestershire sauce.
Αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία.
Η σάλτσα πρέπει να χάσει όγκο και να γίνει πιο πηχτή. Κάθε φορά που παραχάνει όγκο προσθέτουμε ζωμό κότας.
Ανακατεύουμε περιστασιακά και μαγειρεύουμε έτσι για 1-2 ώρες μέχρι η σάλτσα να γίνει πλούσια και κρεμώδης.
Ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού: στο γκριλ του φούρνου, σε τοστιέρα, στο bbq, σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο. Αν δεν τις ψήσουμε στο γκριλ, προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Απλώνουμε στις τέσσερις φέτες το ζωμό από το τσιγάρισμα του κιμά, τις τοποθετούμε σε ταψί επικαλυμμένοι με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο φούρνο για 1-2 λεπτά.
Τις βγάζουμε και απλώνουμε πάνω τους τη σάλτσα του κιμά, ενώ τις πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.