Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
6 αυγά
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό φρέσκο ή 2 κ.σ. ξερό
3 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα ή 4 κουταλιές φρυγανιά
4 φέτες κασέρι ή γραβιέρα
4 φέτες ζαμπόν
1/2 λεμόνι χυμός
1 κιλό πατάτες κομμένες ροδέλες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζουμε καλά τα 4 από τα 6 αυγά για να γίνουν σφιχτά.
Χρειάζονται τουλάχιστον 10 λεπτά βράσιμο.
Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, και ρίχνουμε 1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη, το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και λίγο νεράκι (μισό φλυτζάνι το πολύ).
Ανακατεύουμε το μείγμα για να πάει το ζουμί παντού.
Τρίβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, μαζί με το φλυτζάνι το χυμό ντομάτας.
Τη ντομάτα την βάζουμε για να γίνει πιο αφράτο το ρολό μας.
Μουσκεύουμε σε λίγο γάλα τις τρεις φέτες ψωμί και τις στύβουμε καλά.
Αν δεν έχετε ψωμί, δεν πειράζει.
Χρησιμοποιήστε τριμμένη φρυγανιά, 4 κουταλιές αρκούν.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τον κιμά, τα δύο ωμά αυγά, το μείγμα κρεμμυδιού και το ψωμί (ή την φρυγανιά), αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.
Το καλό ζύμωμα του κιμά είναι το μυστικό. Αν ο κιμάς κολλάει στα χέρια σας, λαδώστε τα.
Στη συνέχεια, σε μια μεγάλη λαδόκολλα απλώστε τον κιμά ώστε να γίνει παραλληλόγραμμο.
Στη μέση, σε μια σειρά, βάλτε τις φέτες ζαμπόν και από πάνω τις φέτες του τυριού.
Τέλος, βάλτε τα 4 αυγά, με κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, τυλίγουμε τον κιμά ώστε να δημιουργήσουμε έναν ρολό.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια πάντα της λαδόκολλας, μεταφέρουμε το ρολό κιμά στο ταψί μας πάνω στις πατάτες, με τη"ραφή” του κιμά στο κάτω μέρος.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λαδάκι πάνω στο ρολό μας, αν θέλουμε βάζουμε και λίγο χυμό ντομάτας για να πάρει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, π.χ. στη μισή ώρα, το ρολάρουμε ώστε να έρθει από πάνω η άλλη πλευρά του.
Αν δούμε ότι θέλει λίγο νεράκι, προσθέτουμε.
Τα τελευταία 10 λεπτά, βγάζουμε το σκέπασμα για να ψηθεί περισσότερο στην επιφάνεια.