Υλικά
500 γρ. μοσχαράκι για σούπα (ποντίκι, ελιά, χτένι) σε μπουκιές
1 φλιτζ. φακές
3 χούφτες χυλοπίτες ή λαζάνια
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά σε καρεδάκια (ή 1 πιπεριά Φλωρίνης ή και τα δύο μαζί)
1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
2 ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι (ή 1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι)
4-5 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κοφτή κ.σ. ρίγανη
1 δαφνόφυλλο
1 κοφτή κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά ή μπούκοβο
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μέχρι να μελώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κρέας, το δαφνόφυλλο, το μίγμα μπαχαρικών, το σέλινο και την πάπρικα και συνεχίζουμε για άλλο 1' το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μπόλικο νερό, όπως για τη σούπα (αυτό το φαγητό είναι μια χυλωμένη σούπα), σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει σχεδόν εντελώς το κρέας.
Τότε ρίχνουμε και τις φακές.
Μόλις μαλακώσουν εντελώς το κρέας και οι φακές, ρίχνουμε το ζυμαρικό, τον μαϊντανό και τη ρίγανη.
Περιμένουμε να μαλακώσει το ζυμαρικό και σερβίρουμε.
Την επόμενη μέρα είναι ακόμα νοστιμότερο.