Υλικά
2 κιλά περίπου αρνίσια σπάλα
3 πορτοκάλια
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
μερικά κλωνάρια θυμάρι
6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
1 κοφτή κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
100 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κιλό πατάτες σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα.
Στύβουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε στο κρέας τον χυμό τους, ενώ μετά κόβουμε στα δύο τις πορτοκαλόκουπες και τις προσθέτουμε στη γάστρα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, να πάνε παντού το αλάτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι από πάνω, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 4 ώρες περίπου. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο!
Την τελευταία ώρα περιχύνουμε 2-3 φορές το κρέας και τις πατάτες με τα ζουμάκια του ταψιού.
Είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινίσει και μείνει μόνο με το λάδι του.
Άλλες γάστρες αφήνουν το φαγητό να κάνει ξεροψημένη κρούστα, άλλες όμως όχι.
Αν η δική σας είναι από τις τελευταίες, για 1 ώρα στο τέλος θα ψήσετε με τη γάστρα ανοιχτή, για να ροδοκοκκινίσει το ψητό.