Follow us

3 συνταγές με αρνί

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις πεντανόστιμες παραλλαγές για να απολαύσετε το αρνί.

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις πεντανόστιμες συνταγές για να απολαύσετε το αρνάκι.

Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι

Υλικά

  • 2 κιλά περίπου αρνίσια σπάλα
  • 3 πορτοκάλια
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • μερικά κλωνάρια θυμάρι
  • 6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
  • 1 κοφτή κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κιλό πατάτες σε ροδέλες
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα.
  3. Στύβουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε στο κρέας τον χυμό τους, ενώ μετά κόβουμε στα δύο τις πορτοκαλόκουπες και τις προσθέτουμε στη γάστρα.
  4. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, να πάνε παντού το αλάτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Προσθέτουμε λίγο αλάτι από πάνω, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 4 ώρες περίπου. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο!
  6. Την τελευταία ώρα περιχύνουμε 2-3 φορές το κρέας και τις πατάτες με τα ζουμάκια του ταψιού.
  7. Είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινίσει και μείνει μόνο με το λάδι του.
  8. Άλλες γάστρες αφήνουν το φαγητό να κάνει ξεροψημένη κρούστα, άλλες όμως όχι.
  9. Αν η δική σας είναι από τις τελευταίες, για 1 ώρα στο τέλος θα ψήσετε με τη γάστρα ανοιχτή, για να ροδοκοκκινίσει το ψητό.

Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα

Υλικά

  • 1 κιλό αρνάκι (μπούτι και σπάλα) σε μερίδες
  • 250 γρ. αμπελόφυλλα ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 κοφτή κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το κρέας από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  5. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
  6. Ρίχνουμε τότε το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τα αμπελόφυλλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και το κρέας και τα λαχανικά.
  7. Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον χυμό λεμονιού και το βούτυρο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε για άλλα 5' το φαγητό στη φωτιά.

Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο

Υλικά

  • 1 κιλό αρνάκι χωρίς κόκαλα κομμένο σε μερίδες
  • 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ρίγανη ή θρούμπι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τις μερίδες του κρέατος σε λεκάνη.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ξανά.
  4. Κόβουμε τη λαδόκολλα σε κομματάκια υπολογίζοντας ότι κάθε κομμάτι θα πρέπει να φτάνει να τυλιχτεί κάθε μερίδα δύο φορές.
  5. Τοποθετούμε μια-μια τις μερίδες το κρέας πάνω στη λαδόκολλα, βάζουμε ροδελίτσες ντομάτας και πιπεριάς πάνω από κάθε μερίδα, ένα κομμάτι κεφαλοτύρι την πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θρούμπι και την τυλίγουμε.
  6. Διπλώνουμε τις άκρες της λαδόκολλας για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
  7. Αραδιάζουμε τις μερίδες σε ένα ταψί, προσέχοντας το τυρί να είναι από πάνω ώστε όταν λιώσει κατά το ψήσιμο να απλωθεί πάνω στο κρέας.
  8. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.

* Ο μαγεμένος κορμός!

Επίσης...

Καγιανάς με Πράσο, Ανθότυρο και Κατσικάκι

Η συνταγή για έναν υπέροχο καγιανά.

Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι

Το αρνάκι-λουκούμι σε όλο του το μεγαλείο, γεμάτο αρώματα από μυρωδικά και πορτοκάλι.

Περισσότερα από

Η Μαγικότερη Κρεατόσουπα

Μια εντελώς διαφορετική κρεατόσουπα, όπως τη φτιάχνουν συχνά στο Πήλιο, αλλά και στα νησιά του Ιονίου.

Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα

Ένα καταπληκτικό, αλλιώτικο φρικασέ.

Κατσικάκι με Ντοματίνια

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι με ντοματίνια.

Κατσικάκι Γεμιστό

Η συνταγή για κατσικάκι γεμιστό.

Αρνάκι με Αγκινάρες

Η συνταγή για αρνάκι με αγκινάρες.

Κατσικάκι Μεθυσμένο

Πώς θα φτιάξεις κατσικάκι μεθυσμένο.

Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο

Πώς θα φτιάξετε το κλασικό αρνάκι κλέφτικο.

Χουνκιάρ Μπεγιεντί

Η συνταγή για το αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί, όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Κεμπάπ με Αρνί

Η συνταγή για το πιο νόστιμο κεμπάπ με αρνί.

Αρνί με Δαμάσκηνα και Ρύζι στο φούρνο

Από τις πιο νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις αρνάκι ή κατσικάκι. Οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δίνουν μια ανεπαίσθητη γλύκα, που σβήνει τη λιπαρότητα του αρνιού, σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα.