Δοκιμάστε αυτές τις τρεις πεντανόστιμες συνταγές για να απολαύσετε το αρνάκι.
Αρνάκι στη Γάστρα με Πορτοκάλι
Υλικά
- 2 κιλά περίπου αρνίσια σπάλα
- 3 πορτοκάλια
- 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
- μερικά κλωνάρια θυμάρι
- 6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 1 κοφτή κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κιλό πατάτες σε ροδέλες
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα.
- Στύβουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε στο κρέας τον χυμό τους, ενώ μετά κόβουμε στα δύο τις πορτοκαλόκουπες και τις προσθέτουμε στη γάστρα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια, να πάνε παντού το αλάτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι από πάνω, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 4 ώρες περίπου. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο!
- Την τελευταία ώρα περιχύνουμε 2-3 φορές το κρέας και τις πατάτες με τα ζουμάκια του ταψιού.
- Είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινίσει και μείνει μόνο με το λάδι του.
- Άλλες γάστρες αφήνουν το φαγητό να κάνει ξεροψημένη κρούστα, άλλες όμως όχι.
- Αν η δική σας είναι από τις τελευταίες, για 1 ώρα στο τέλος θα ψήσετε με τη γάστρα ανοιχτή, για να ροδοκοκκινίσει το ψητό.
Αρνάκι Φρικασέ με Αμπελόφυλλα
Υλικά
- 1 κιλό αρνάκι (μπούτι και σπάλα) σε μερίδες
- 250 γρ. αμπελόφυλλα ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 1 κοφτή κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το κρέας από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
- Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
- Ρίχνουμε τότε το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τα αμπελόφυλλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και το κρέας και τα λαχανικά.
- Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον χυμό λεμονιού και το βούτυρο, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε για άλλα 5' το φαγητό στη φωτιά.
Κλασικό Αρνάκι Κλέφτικο
Υλικά
- 1 κιλό αρνάκι χωρίς κόκαλα κομμένο σε μερίδες
- 2 κουταλιές χυμό λεμόνι
- 200 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- ρίγανη ή θρούμπι
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
- 2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις μερίδες του κρέατος σε λεκάνη.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Τα ανακατεύουμε όλα μαζί προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ξανά.
- Κόβουμε τη λαδόκολλα σε κομματάκια υπολογίζοντας ότι κάθε κομμάτι θα πρέπει να φτάνει να τυλιχτεί κάθε μερίδα δύο φορές.
- Τοποθετούμε μια-μια τις μερίδες το κρέας πάνω στη λαδόκολλα, βάζουμε ροδελίτσες ντομάτας και πιπεριάς πάνω από κάθε μερίδα, ένα κομμάτι κεφαλοτύρι την πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θρούμπι και την τυλίγουμε.
- Διπλώνουμε τις άκρες της λαδόκολλας για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
- Αραδιάζουμε τις μερίδες σε ένα ταψί, προσέχοντας το τυρί να είναι από πάνω ώστε όταν λιώσει κατά το ψήσιμο να απλωθεί πάνω στο κρέας.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.