X

Γκούλας, η Σούπα της Γιορτής

Η ίσως πιο ονειρεμένη από τις παραδοσιακές σούπες, με τη γεύση που αγαπούν οι γιορτές: ξινή, γλυκιά και πικάντικη.

Υλικά

600 γρ. μοσχάρι (ποντίκι ή ελιά ή χτένι) κομμένο σε μπουκιές

1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

½ φλιτζ. ελαιόλαδο

2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες

1 πράσο σε ροδέλες

2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένα

3 πατάτες σε κυβάκια

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γλ. κύμινο

1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά

600 γρ. περίπου παντζάρια ωμά, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

½ φλιτζ. ξίδι

μερικούς κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

γιαούρτι για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το πράσο, το σέλινο, τις πατάτες και τα παντζάρια με το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.

Προσθέτουμε το κρέας, τη ζάχαρη και τον πελτέ και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες, μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε το κύμινο και την πάπρικα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί.

Το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε νερό να καλύπτει καλά τα υλικά μας και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο το καπάκι μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας.

Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό σε κάθε πιάτο.

Tip

Ιδανικά στο σερβίρισμα του ταιριάζει η "σμετάνα", η ξινή, βελούδινη, πηχτή κρέμα γάλακτος που θα βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ που πουλάνε ρώσικα και βαλκάνια προϊόντα.

Επίσης...

Μοσχάρι µε Φασολάκια

Η συνταγή για μοσχάρι με φασολάκια.

Μοσχάρι µε Αρακά

Η συνταγή για μοσχάρι με αρακά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κεφτεδάκια Σύβραση

Πώς θα φτιάξεις κεφτεδάκια σύβραση.

Μοσχαράκι στην Κατσαρόλα με Μπίρα, Πορτοκάλι και Πατάτες

Σε έναν υπέροχο συνδυασμό από εσπεριδοειδή και καραμελωμένα μπαχαρικά αρώματα που δένουν με την μπίρα.

Τραγανά Κιμαδοπουγκάκια με Πράσο

Με μια πεντανόστιμη γέμιση που καλύπτεται από τραγανιστό φύλλο.

Γιουβαρλάκια Φρικασέ με Σάλτσα Μαϊντανού

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Ελληνίδας μαμάς, μπορούν να μαγειρευτούν διαφορετικά, με πολλούς τρόπους, για να μην τα βαρεθούμε ποτέ.

Μοσχαράκι με Μήλα και Πατάτες

Είναι φοβερό το πόσο ταιριάζει το κρέας με τα πράσινα τραγανά μήλα.

Κρασάτο Μοσχαράκι με Μανιτάρια

Η συνταγή για κρασάτο μοσχαράκι με μανιτάρια.

Μοσχαράκι με Μπίρα, Μελιτζάνες και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις μοσχαράκι με μπίρα, μελιτζάνες και ρύζι.

Μοσχαράκι Στιφάδο με Κυδώνια στη Γάστρα

Όσο κι αν οι μέρες προτιμούν τη γαλοπούλα και το πουλερικό, ένα μοσχαράκι δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι.

Μοσχαράκι με Πετιμέζι

Γλυκόξινο, καταπληκτικό, με μια μελωμένη υπέροχη σάλτσα, που ταιριάζει με πουρέ πατάτας ή καρότου και με λευκό ρυζάκι.

Το Μοσχαράκι της Φακής και των Ζυμαρικών

Εμπνευσμένο από το αιγυπτιακό "κόσαρι", ένα θαυμάσιο πιάτο με φακές και ζυμαρικά.