Υλικά
1 κιλό μοσχαράκι (ελιά, χτένι ή ποντίκι) σε μεγάλες μπουκιές
1 φλιτζ. & 3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
1 ποτήρι μπίρα
300 γρ. ρύζι καρολίνα
6 τσακώνικες μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 γεμάτο κ.γλ. ζάχαρη
μερικά κλωναράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1 φλιτζ. ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το μοσχάρι, μαζί με την κανέλα, ανακατεύοντας συνεχώς σε δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με την μπίρα και την αφήνουμε να εξατμιστεί.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, την ντομάτα και τη ζάχαρη, το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να μαλακώσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Όσο ψήνεται το κρέας, ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε στο κρέας το ρύζι. Ελέγχουμε ότι η κατσαρόλα έχει αρκετό νερό ώστε να το σκεπάζει ίσα ίσα.
Τη σκεπάζουμε και βράζουμε για 15' περίπου. Τα τελευταία 5' προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Μόλις ψηθεί το ρύζι, σκεπάζουμε το γείσο της κατσαρόλας με μια καθαρή πετσέτα, βάζουμε από πάνω και το καπάκι και σβήνουμε το μάτι.
Αφήνουμε το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά του και να γίνει το ρύζι σπυρωτό, για 15' περίπου.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.