Υλικά
4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζ. χλιαρό νερό
1 κ.γλ. αλάτι
250 γρ. φέτα χοντροσπασμένη
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι που να κολλάει λίγο στο χέρι μας. Αν λείπει νερό ή αλεύρι, προσθέτουμε αναλόγως.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε ½ ώρα να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Παίρνουμε ένα μέτριο μεταλλικό χαμηλό ταψί και το βουτυρώνουμε.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 7 μπαλάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.
Απλώνουμε ένα φύλλο πατσαβουριαστά στον πάτο του ταψιού, το βουτυρώνουμε με πινέλο και συνεχίζουμε με ένα δεύτερο φύλλο, που επίσης θα βουτυρώσουμε (μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο, αλλά δεν έχει το ίδιο άρωμα).
Αν τρυπήσει το φύλλο ή δεν βγει στρογγυλό, δεν μας νοιάζει καθόλου, αφού θα μπει πατσαβουριαστό.
Σκορπάμε κομματάκια φέτας και πιπέρι και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Στην επιφάνεια τελειώνουμε με 2 φύλλα, όπως και στον πάτο.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, τη βουτυρώνουμε με όλο το βούτυρο που έχει περισσέψει, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Πολλοί βάζουν στη ζύμη ξίδι ή αλκοόλ για να βγει το φύλλο τραγανό.
Μετά τις χιλιάδες πίτες που έχω κάνει, όμως, ξέρω ότι το φύλλο βγαίνει και διατηρείται τραγανό αν το ραντίσεις με νερό πριν βάλεις την πίτα στον φούρνο.