Υλικά
Υλικά
(H ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος που θα πλάσετε τα τσουρέκια)
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
½ φλιτζ. γάλα συμπυκνωμένο
1 φλιτζ. βούτυρο και λίγο ακόμα για άλειμμα
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη και λίγη ακόμα για πασπάλισμα
3 αβγά και 3 κρόκους ελαφρά χτυπημένα
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας γάλα
αμύγδαλα φιλέ για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Ζεσταίνετε το γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη χωρίς να βράσει (να είναι χλιαρό) και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Προσθέτετε τα αβγά με τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, τη μαγιά και το μισό αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αποκτήσετε έναν ομοιογενή χυλό.
Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σας.
Τη σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ζυμώνετε και πάλι τη ζύμη, την πλάθετε σε μεγάλα ή μικρά τσουρέκια και τα μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί.
Τα αλείφετε με αβγό χτυπημένο και τα πασπαλίζετε τα αμύγδαλα.
Ψήνετε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C ανάλογα με το μέγεθός τους, για 40΄ αν τα πλάσετε μεγάλα και 25΄αν τα πλάσετε μικρά.
Σημείωση
Στα πασχαλινά τσουρέκια βάζετε από ένα κόκκινο αβγό.
Με το ίδιο μείγμα μπορείτε να φτιάξετε βασιλόπιτα σε στρογγυλό στρωμένο με λαδόκολλα βαθύ ταψί, κρατώντας λίγη ζύμη για να σχηματίζετε τον καινούργιο χρόνο.