X

Koυραμπιέδες

Υλικά

Υλικά για 40 κομμάτια περίπου

500 γρ. βούτυρο γάλακτος (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο)

½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη

6 κουτ. σούπας αμύγδαλα αναποφλοίωτα, ελαφρά καβουρδισμένα

1 βανιλίνη

3-4 κουτ. σούπας κονιάκ

4-4 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ροδόνερο για το ράντισμα

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, για 15 λεπτά ή και περισσότερο.

Όσο πιο καλά χτυπημένο και αφράτο γίνει το βούτυρο τόσο καλύτεροι θα είναι οι κουραμπιέδες.

Ενσωματώνουμε και τη βανίλια, το κονιάκ και τα αμύγδαλα.

Προσθέτουμε, στη συνέχεια, το αλεύρι λίγο λίγο, δουλεύοντας το μείγμα με το χέρι μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη, που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα και να πλάθεται εύκολα.

Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και σχηματίζουμε ροδέλες ή μισοφέγγαρα ή δίνουμε στρογγυλό σχήμα.

Για επιτύχουμε ομοιόμορφα σχήματα, ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη τη ζύμη σε πάχος 1,5 εκ.

και σχηματίζουμε διάφορα σχέδια με τα κουπάτ των μπισκότων.

Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας 2 εκ.

απόσταση μεταξύ τους.

Τους ψήνουμε για 20-25 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) ή μέχρι να πάρουν ελάχιστο χρώμα –όχι περισσότερο όμως για να μην ξεραθούν.

Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, ραντίζουμε τους κουραμπιέδες με λίγο ροδόνερο.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τότε τους πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.

Σημείωση Για να σταθεί καλύτερα η άχνη, την ώρα που πλάθουμε τους στρογγυλούς κουραμπιέδες, πιέζουμε με το δάχτυλο στο κέντρο τους σχηματίζοντας μια λακκουβίτσα.

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.

Κανταΐφι Παραδοσιακό µε Καρύδια

Πώς θα φτιάξεις κανταΐφι παραδοσιακό µε καρύδια.