Υλικά
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 ½ φλιτζ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
500 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ. σούπας κοφτές κανέλα σκόνη
Για το σιρόπι
3 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. νερό
½ φλιτζ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα λεμονιού
1 φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και το διατηρείτε χλιαρό.
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά της γέμισης.
Βουτυρώνετε 4 φύλλα, στο μέγεθος του ταψιού, ένα ένα χωριστά, και τα στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψί.
Απλώνετε μια λεπτή στρώση γέμιση.
Τη σκεπάζετε με 2 φύλλα βουτυρωμένα (το καθένα χωριστά) και απλώνετε άλλη μία στρώση γέμιση.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ολοκληρώνετε με 4 βουτυρωμένα φύλλα.
Χαράσσετε τον μπακλαβά, τον περιχύνετε με το βούτυρο που περίσσεψε, τον ραντίζετε με λίγο νερό και τον ψήνετε μέχρι να ροδίσει, για 40΄ περίπου.
Τον αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιμάζετε το σιρόπι και το ρίχνετε όπως είναι ζεστό πάνω στο κρύο γλυκό.
Αφήνετε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι προτού τον σερβίρετε.
Σημείωση
Αν θέλετε, καρφώνετε από 1 καρφάκι γαρίφαλο σε κάθε κομμάτι.
Ο μπακλαβάς γίνεται και νηστίσιμος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.