Υλικά
υλικά
3 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή
1 φλ.τσ. χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα του
1 φλ.τσ. ταχίνι
4 κ.σ. μέλι διαλυμένες σε 1 φλ.τσ. χλιαρό νερό
1 φλ.τσ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
3/4 φλ.τσ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
1 κ.γ. γαρύφαλλα κοπανισμένα
1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
για το σιρόπι
2 φλ.τσ. ζάχαρη
1 φλ.τσ. νερό
1 ξύλο κανέλας
1/2 πορτοκάλι, το χυμό
1 φλ.κ. μπράντυ
φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Πασπαλίζουμε τη σταφίδα με λίγο αλεύρι.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το τζίντζερ.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά το ταχίνι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το χλιαρό νερό με το μέλι, το ξύσμα και το κονιάκ και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών, εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού.
Όταν γίνει ένας πηχτός χυλός ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε ελαφρά.
Στρώνουμε ένα μέτριο ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί, το λαδώνουμε και απλώνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε στο φούρνο επί 1 ώρα περίπου.
Όταν μισοκρυώσει, την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.Για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μπράντυ για 5'.
Στο τέλος προσθέτουμε το μπράντυ.Αν θέλουμε ν' αποφύγουμε το σιρόπι, ρίχνουμε στην ταχινόπιτα ζάχαρη άχνη.
Το γλυκό αυτό διατηρείται αρκετές μέρες.