X

Μπαμπά με ρούμι

Υλικά

υλικά

250 γρ. αλεύρι φαρίνα

100 γρ. βούτυρο λυωμένο

50 γρ. σταφίδα ξανθή

3 αβγά

20 γρ. ζάχαρη

λίγο χλιαρό γάλα

10 γρ. μαγιά σε σκόνη (φακελάκι)

ελάχιστο αλάτι

για το σιρόπι:

1 λ. νερό

500 γρ. ζάχαρη

1 λοβό βανίλιας

1 ξύλο κανέλας

1 πορτοκάλι ακέρωτο

30 ml ρούμι σκούρο

παρασκευή

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι.

Προσθέτουμε τα αβγά ολόκληρα και τη ζάχαρη και αρχίζουμε το χτύπημα σε μικρή ταχύτητα.

Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο χλιαρό γάλα για να αραιώσει.

Προσθέτουμε το λυωμένο βούτυρο και δουλεύουμε το μείγμα σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να πάρει υφή ελαστική μαλακής ζύμης, οπότε σταματάμε.

Ανακατεύουμε μέσα τις σταφίδες και βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα με ψηλά τοιχώματα, γεμίζοντάς την κατά τα 3/4 (το μπαμπά γίνεται σε φόρμα χωρίς οπή, κατά προτίμηση).

Το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία 20ο-25ο ενώ ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.

Υπολογίζουμε να σταθεί περίπου 1 ώρα, οπότε θα έχει ξεχειλίσει από τη φόρμα.

Το ψήνουμε για 30' περίπου.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε να βράσει το νερό με τη ζάχαρη, τη βανίλια σχισμένη στη μέση και τα σποράκια της ξυσμένα, την κανέλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού.

Οταν λυώσει η ζάχαρη το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί με τα αρώματα όση ώρα ψήνεται το γλυκό.

Στο τέλος το στραγγίζουμε και προσθέτουμε το ρούμι.

Ελέγχουμε το ψήσιμο του μπαμπά βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού, που πρέπει να βγει καθαρή.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το ακουμπάμε σε ταψάκι.

Το περιχύνουμε όπως είναι ζεστό με το σιρόπι καυτό, μέχρι να μουλιάσει τελείως.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε με κρέμα σαντιγύ.

Επίσης...

Τρεις συνταγές για παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά

Γαλακτομπούρεκο, σάµαλι ή εκμέκ: η επιλογή είναι δική σου.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.

Περισσότερα από

Γλυκά

Οι προτάσεις μας για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.