Υλικά
υλικά
250 γρ. αλεύρι φαρίνα
100 γρ. βούτυρο λυωμένο
50 γρ. σταφίδα ξανθή
3 αβγά
20 γρ. ζάχαρη
λίγο χλιαρό γάλα
10 γρ. μαγιά σε σκόνη (φακελάκι)
ελάχιστο αλάτι
για το σιρόπι:
1 λ. νερό
500 γρ. ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
1 ξύλο κανέλας
1 πορτοκάλι ακέρωτο
30 ml ρούμι σκούρο
παρασκευή
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι.
Προσθέτουμε τα αβγά ολόκληρα και τη ζάχαρη και αρχίζουμε το χτύπημα σε μικρή ταχύτητα.
Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο χλιαρό γάλα για να αραιώσει.
Προσθέτουμε το λυωμένο βούτυρο και δουλεύουμε το μείγμα σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να πάρει υφή ελαστική μαλακής ζύμης, οπότε σταματάμε.
Ανακατεύουμε μέσα τις σταφίδες και βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα με ψηλά τοιχώματα, γεμίζοντάς την κατά τα 3/4 (το μπαμπά γίνεται σε φόρμα χωρίς οπή, κατά προτίμηση).
Το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία 20ο-25ο ενώ ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Υπολογίζουμε να σταθεί περίπου 1 ώρα, οπότε θα έχει ξεχειλίσει από τη φόρμα.
Το ψήνουμε για 30' περίπου.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε να βράσει το νερό με τη ζάχαρη, τη βανίλια σχισμένη στη μέση και τα σποράκια της ξυσμένα, την κανέλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού.
Οταν λυώσει η ζάχαρη το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί με τα αρώματα όση ώρα ψήνεται το γλυκό.
Στο τέλος το στραγγίζουμε και προσθέτουμε το ρούμι.
Ελέγχουμε το ψήσιμο του μπαμπά βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού, που πρέπει να βγει καθαρή.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το ακουμπάμε σε ταψάκι.
Το περιχύνουμε όπως είναι ζεστό με το σιρόπι καυτό, μέχρι να μουλιάσει τελείως.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε με κρέμα σαντιγύ.