Υλικά
Υλικά
550 γρ. αλεύρι
300 γρ. ζάχαρη
1 αβγό
450 ξινή κρέμα (sour cream ή smetana)
300 γρ. βούτυρο
200 γρ. λευκά σοταρισμένα αμύγδαλα
1 κ.γ. μπέικινγκ σόδα
1 γερή πρέζα αλάτι
1 δόση βανιλίνη
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη ζύμη: σε μεγάλο μπολ, δουλεύουμε 200 γρ.
βούτυρο με 100 γρ.
ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε την ξινή κρέμα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε.
Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε στο μπολ 450 γρ.
αλεύρι και την μπέικινγκ πάουντερ.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: δουλεύουμε στο μίξερ 200 γρ.
ζάχαρη και 200 γρ.
βούτυρο να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε το αβγό και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα.
Στο τέλος, ενσωματώνουμε 100 γρ.
αλεύρι και τα αμύγδαλα.
Φτιάχνουμε τα μπισκότα: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες, κάνουμε ένα άνοιγμα με τη γροθιά μας στην κάθε μία, βάζουμε μέσα το 1/3 της γέμισης και την ξανακλείνουμε.
Την κυλάμε επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια να ξαναγίνει σαν μπάλα και την πιέζουμε με τις παλάμες μας να πάρει το σχήμα του δίσκου με ύψος 3 εκ.
και διάμετρο 15 εκ.
περίπου.
Αν θέλουμε, κεντάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι.
Μεταφέρουμε τους δίσκους σε λαμαρίνα φούρνου ντυμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 –20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Σερβίρουμε το μπισκότο κομμένο σε τρίγωνα.
*Εάν δεν βρίσκουμε ξινή κρέμα μπορούμε να αναμείξουμε 1 φλιτζάνι τυρί cottage με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού και 1/3 του ξινόγαλο.
Ή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ρώσικη ξινή κρέμα σμετάνα.
Α.Τ.