Υλικά
Υλικά
Για την τούρτα
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. βούτυρο
6 αυγά
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 βανίλια
½ κ.γ. αλάτι
100 γρ. αμύγδαλα (σε πούδρα στο μούλτι)
2 φλιτζ. αλεύρι κόκκινο
250 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο
6 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ αμαρέτο
300 γρ. φρέσκα βατόμουρα
Λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Για το γλάσο σοκολάτας
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. γλυκόζη
Εκτέλεση
TούρταΣε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3-4 λεπτά.
Εντωμεταξύ ανακατεύουμε το αμύγδαλο με το αλεύρι και προσθέτουμε στο μίξερ το μείγμα σοκολάτας και στη συνέχεια το αλεύρι.
Χτυπάμε στο μίξερ για άλλα 2 λεπτά και βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 26 ή 28 εκ., στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το κόψουμε στη μέση.
Βάζουμε τη μαρμελάδα βατόμουρο σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια την απλώνουμε πάνω απ’ το κομμένο κέικ, σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι και περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας.
Επίσης αλείφουμε με το ειδικό μαχαίρι τα πλαϊνά της τούρτας με τη σοκολάτα, τη βάζουμε στο ψυγείο και επαναλαμβάνουμε με την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο γλάσο σοκολάτας.
Λίγο πριν σερβίρουμε διακοσμούμε με τα φρέσκα βατόμουρα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
Γλάσο σοκολάταςΒάζουμε τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και τις λιώνουμε σε bain-marie.
Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια περιχύνουμε την τούρτα.
Από το βιβλίο "Χριστούγεννα στο σπίτι", oδηγός για γιορτινά καλέσματα της Anna - Maria Barouh