X

Παστιέρα Ναπολιτάνα

Η συνταγή για το παραδοσιακό πασχαλινό γλυκό της Ιταλίας.

Υλικά

Για μια τάρτα με διάμετρο 24 εκ.

Για τη ζύμη

350 γρ. αλεύρι

125 γρ. ζάχαρη

150 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια

3 κρόκους αυγού

Για τη γέμιση

500 γρ. ρικότα

80 γρ. αλεύρι

250 ml γάλα

4 μεγάλα αυγά

100 γρ. σταφίδες

250 γρ. ζάχαρη

4 κ.σ. ανθόνερο

1 βανίλια σκόνη

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 κ.σ. κορν φλάουρ

λίγο λιωμένο βούτυρο και λίγο αλεύρι για το εσωτερικό της φόρμας

Εκτέλεση

Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίξτε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε να ενωθούν και προσθέστε τους κρόκους.

Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια. Τυλίξτε τη με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 30'.

Ετοιμάστε τη γέμιση: Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια. Ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπήστε 2 κρόκους με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και το κορν φλάουρ και ρίξτε στο μείγμα σιγά σιγά το ζεστό γάλα.

Ανακατέψτε και μεταφέρετε το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά, αφήστε το να πήξει, ανακατεύοντας διαρκώς.

Μετά κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάστε την κρέμα σε ένα μπολ και αφήστε τη να κρυώσει.

Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ανακατέψτε τη ρικότα με την κρέμα, τις σταφίδες, το ανθόνερο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι και τους 2 κρόκους που περίσσεψαν, προσθέστε τη μαρέγκα στο τέλος και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις.

Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος μισό εκατοστό. Κόψτε έναν δίσκο ζύμης λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της φόρμας.

Αλείψτε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό της φόρμας, αλευρώστε την και απλώστε τη ζύμη, προσέχοντας να καλύψει τα τοιχώματα.

Αδειάστε τη γέμιση και από το φύλλο που περίσσεψε κόψτε λωρίδες και βάλτε τις χιαστί στην επιφάνεια της τάρτας.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει πριν την κόψετε.

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.

Κανταΐφι Παραδοσιακό µε Καρύδια

Πώς θα φτιάξεις κανταΐφι παραδοσιακό µε καρύδια.