Υλικά
500 γρ. φύλλα κρούστας
250 γρ. λιωμένο βούτυρο
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη
4 κρόκους
125 γρ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες σκόνη
Για το σιρόπι
750 γρ. ζάχαρη
750 ml νερό
1 κ.σ. γλυκόζη
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Ετοιμάστε την κρέμα: Βάλτε τα ¾ της ποσότητας του γάλακτος να ζεσταθούν και χτυπήστε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με τους κρόκους, το κορν φλάουρ και την υπόλοιπη ποσότητα γάλακτος.
Ρίξτε το χλιαρό γάλα στο μείγμα και ξαναβάλτε τα όλα μαζί στην κατσαρόλα.
Προσθέστε τις βανίλιες και αφήστε το σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Κατεβάστε την κρέμα από την εστία και αφήστε τη να κρυώσει.
Ανοίξτε τα φύλλα κρούστας και βάλτε τα μισά σε στρογγυλό ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο. Αδειάστε την κρέμα και σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία θα αλείψετε και αυτά ενδιάμεσα με βούτυρο.
Κόψτε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί και με ένα μαχαίρι σπρώξτε τα περιμετρικά του ταψιού προς τα μέσα. Χαράξτε την επιφάνεια σε μερίδες και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'.
Πέντε λεπτά πριν βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο ψεκάστε τα φύλλα με νερό, για να γίνουν πιο τραγανά.
Όσο ψήνεται το γαλακτομπούρεκο ετοιμάστε το σιρόπι: Βάλτε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, το λεμόνι κομμένο στη μέση και τη γλυκόζη και βράστε τα για 7'-8'. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς και σιροπιάστε το γλυκό μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.
Αφήστε το να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσετε, για να μη μαλακώσουν τα φύλλα.
Tip
Τα φύλλα μένουν τραγανά την πρώτη μέρα, όσο το γαλακτομπούρεκο είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.