Υλικά
1 φλιτζ. μέλι
1 φλιτζ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
1½ φλιτζ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1½ φλιτζ. αμυγδαλόψιχα χοντροτριμμένη, με το φλούδι
½ φλιτζ. σταφίδες ξανθές
½ φλιτζ. σταφίδες μαύρες
½ κ.γλ. σαφράν σε σκόνη ή 4-5 ίνες μουλιασμένες σε νερό
1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο σε σκόνη
3 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. κονιάκ
ζάχαρη άχνη για το ντεκόρ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) με τo μπέικιν, την αμυγδαλόψιχα, τις σταφίδες, το κανελογαρίφαλο, τη βανίλια και το σαφράν.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο, το μέλι, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και με σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές.
Στρώνουμε μια στρογγυλή ή μακρόστενη φόρμα με χαρτί ψησίματος, που θα βρέξουμε και θα στύψουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45'.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tip
Αν δεν σας αρέσει το σαφράν, μπορείτε να βάλετε 1 κοφτή κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη και 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο.