Υλικά
1 φλιτζ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζ. ζάχαρη
4 αυγά
4½ φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. μπέικιν
½ φλιτζ. κακάο σκόνη
1 φλιτζ. γάλα
3 κ.σ. κονιάκ
1 βανίλια
8 ροδέλες ανανά, φρέσκο ή κονσέρβας
Εκτέλεση
Κόβουμε τον ανανά σε μικρά κομματάκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κονιάκ και τα αυγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο, τη βανίλια και το μπέικιν, τα κοσκινίζουμε και, εναλλάξ με το γάλα, τα προσθέτουμε λίγα λίγα στο μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε και τον ανανά και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Καλύπτουμε με βρεγμένο χαρτί ψησίματος τη στρογγυλή ή τη μακρόστενη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε εδώ το μείγμα. Ψήνουμε για 45'.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.
Tip
Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε το κέικ, του προσθέτουμε ροζέτες σαντιγί και φέτες ανανά.