Υλικά
1700 γραμμάρια κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους μεγάλους
1700 γραμμάρια ζάχαρη
3 -4 κουταλιές ασβέστη πολτό διαλυμένο σε 5-6 κιλά νερό
1 κούπα νερό
1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα
1 σπυρί μαστίχα κοπανισμένη με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας στο ασβεστόνερο για τρείς ώρες. Τα πατάμε με ένα βαρύ καπάκι για να βουτήξουν καλά μέσα στον ασβέστη.
Τα πλένουμε καλά 2-3 νερά (μετά τις 3 ώρες)και τα βράζουμε σε ζεστό νερό 3 βράσεις από 5-6 λεπτά την κάθε φορά. Τα στραγγίζουμε . Τα τρυπάμε σε 2-3 μέρη με μια οδοντογλυφίδα η φουρκέτα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό να πάρουν μια βράση και μετά προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας.
Τα βράζουμε για μισή ώρα ,τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Την άλλη μέρα τα ξαναβάζουμε στη φωτιά γιατί το κολοκύθι είναι από τα γλυκά που "αφήνουν", και το ξαναβράζουμε για λίγο.
Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα τη μαστίχα και το λεμόνι.
Βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι και αν δεν κυλάει όταν κρυώσει σημαίνει ότι "έδεσε" το γλυκό μας. Αν κυλάει του ξαναδίνουμε μια βράση.
Βάζουμε σε πετσέτα στο φούρνο τα άδεια βάζα πλυμένα με σαπούνι και καθαρά ,ανάποδα ,όπως και τα καπάκια τους.
Γυρίζουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά.
Παίρνουμε προσεχτικά τα ζεστά βάζα από τον φούρνο ,τοποθετούμε το γλυκό μέσα τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα να σφραγίσουν.
Μ’ αυτό τον τρόπο έχουμε αποστειρώσει τα βάζα και το γλυκό μας θα μείνει ανέπαφο πολύ καιρό. Όταν το ανοίξουμε το φυλάμε στο ψυγείο.