Υλικά
Για τη ζύμη:
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
1 αυγό χωρισμένο
1 βανίλια
Για τα μήλα:
4 καθαρισμένα μήλα, κομμένα σε ροδέλες
ξηρούς καρπούς
κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ζυμώνουμε όλα τα στερεά υλικά της ζύμης (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, βανίλια) και προσθέτουμε σιγά σιγά το μαλακωμένο βούτυρο ζυμώνοντας.
Προσθέτουμε και τον κρόκο του αυγού για να γίνει τριφτή η ζύμη και μόνο εάν χρειάζεται προσθέτουμε και το ασπράδι και λίγο νερό ώστε να δουλεύεται πιο εύκολα η ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Απλώνουμε τα μήλα σε αντικολλητική φόρμα ή ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Προσθέτουμε ενδιάμεσα και ξηρούς καρπούς.
Με τη ζύμη, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, ανοίγουμε ένα μετρίου πάχους φύλλο.
Απλώνουμε πάνω από τα μήλα το φύλλο της ζύμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο καλά φούρνο στους 170-200 βαθμούς για 15-25 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.