Υλικά
500 γρ. φύλλο (που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μπακλαβά κ.λπ.)
250 γρ. βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
3 κούπες αμύγδαλα ή καρύδια
6 αυγά
1-2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
Για το σιρόπι:
3½ κούπες ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
2 ½ κούπες νερό
1 κ.σ. λεμόνι
Εκτέλεση
Κοπανίζουμε τα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το μπέικιν και την κανέλα σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το κονιάκ με τα αμύγδαλα και ρίχνουμε λίγη φρυγανιά-λίγη μαρέγκα κ.ο.κ. και ανακατεύουμε ελαφρά.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα, καλά βουτυρωμένα, ρίχνουμε το μίγμα και το στρώνουμε.
Βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω και χαράζουμε από πάνω.
Ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1/2 ώρα περίπου.