Υλικά
5 φλιτζ. αλεύρι
1/2 φλιτζ. σπορέλαιο (ελαιόλαδο, αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο)
1/2 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
2/3 φλιτζ. νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλτζ. φυτική κρέμα
Για τη γέμιση:
1 φλιτζ. αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
2 κουταλάκια κανέλα
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
1/2 φλιτζ. μέλι
3/4 φλιτζ. ζάχαρη
1 1/2 φλιτζ. νερό
3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ρίχνουμε το λάδι, το ψιχουλιάζουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό πορτοκαλιού και μετά το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 26 εκ.
Ανακατεύουμε την κανέλα με τη ζάχαρη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
Παίρνουμε ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο λεπτό φύλλο. (Προσοχή, αν το φύλλο είναι χοντρό δεν θα ψηθεί καλά).
Με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο λάδι και μπόλικη φυτική κρέμα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Στη συνέχεια, σκορπάμε αμύγδαλα και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό.
Μετά το στρίβουμε και το βάζουμε κυκλικά στο ταψί, ξεκινώντας από τη μέση και τυλίγοντας προς τα έξω.
Αλείφουμε το κατιμέρι με φυτική κρέμα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, αφήνουμε να το "τραβήξει" όλο και μετά να σερβίρουμε.