Υλικά
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό ντοματάκια
2 ποτήρια νερό
1/2 κιλό μέλι
χυμό από μισό λεμόνι
2 βανίλιες
3 φύλλα αρμπαρόριζα
10 μοσχοκάρφια
1/2 κ.γ. ξινό
1 κούπα ασβεστόνερο, να σκεπάζονται τα ντοματάκια προαιρετικά
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε με μαχαιράκι τα ντοματάκια μας και όχι στο ζεστό νερό διότι μετά λιώνουν.
Τα βάζουμε 2 ώρες στο ασβεστόνερο, τα πλένουμε πολύ καλά, τα αποβράζουμε ένα νερό και τα πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό.
Κάνουμε ένα σταυρό μικρό με το μαχαιράκι στο κάτω μέρος της ντομάτας.
Σφίγγουμε με τα χέρια μας τα ντοματάκια ένα-ένα να φύγουν όλα τα νερά και τα σπόρια, τα βάζουμε πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν.
Βράζουμε το σιρόπι 10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα ντοματάκια και ξαφρίζουμε καλά τον πορτοκαλί αφρό που βγάζουν, πρέπει να ξαφρίσουμε καλά για να έχει το σιρόπι μας λαμπερό χρώμα.
Προσθέτουμε τα γαρίφαλα και δένουμε το γλυκό.
Όταν κοντεύει να δέσει καλά, ρίχνουμε το λεμόνι, το ξινό, τις βανίλιες, την αρμπαρόριζα και το μέλι.
Μόλις δέσει κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε 24 ώρες εάν έχει αφήσει νερό ξανά δένουμε.
Βάζουμε σε αποστηρωμένα βάζα.