Υλικά
2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό ή 1 φλιτζ. χοντρό και 1 φλιτζ. ψιλό
1 φλιτζ. λάδι
Για το σιρόπι:
1 3/4 φλ. ζάχαρη
4 1/2 φλ. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
χυμό λεμόνι
Για το γλάσο:
1 φλιτζ. μαρμελάδα κατά προτίμηση κεράσι ή φράουλα
1 σφηνάκι κονιάκ
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βράζοντάς το 5 λεπτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
Αν θέλουμε προσθέτουμε αμύγδαλα ασπρισμένα ή σταφίδες ή κουκουνάρι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι.
Εδώ θέλει προσοχή να μην καούμε.
Ανακατεύουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξεκολλά ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Ετοιμάζουμε το γλάσο: Βάζουμε σε κατσαρολάκι μικρό τη μαρμελάδα και το κονιάκ, ανακατεύοντας να γίνει αραιό, ρευστό μίγμα.
Αφήνουμε και αυτό να κρυώσει λίγο.
Ρίχνουμε τον χαλβά σε φόρμα ή φορμάκια ατομικά, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με 2 κ.σ. γλάσο.