Υλικά
2 ποτήρια ελαιόλαδο
3/4 από το ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά σούπας σόδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 - 1,2 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό
1 φλ. ζαχαρη
Για το σιρόπι:
600 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1 ξυλάκι κανέλα
2 γαρίφαλα ολόκληρα
1 κουτ. σούπας λεμόνι
Εκτέλεση
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά μαζί.
Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν.
Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη και την πλάθουμε σε οβάλ σχήματα και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόχαρτο στο τέλος με ένα πιρουνάκι κάνουμε ανάγλυφη την επάνω επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-165 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Τ’ αφήνουμε για 20-25 λεπτά (μέχρι να φτιάξουμε το σιρόπι) να κρυώσουν.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη επί 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά.
Ξαφρίζουμε.
Βουτάμε τα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 1 λεπτό και τα βάζουμε στην πιατέλα πασπαλίζοντας τα με καρύδι.