Υλικά
2 φλιτζάνια τσαγιού αραβοσιτέλαιο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού μπύρα
1 κουταλάκι σόδα
4 κουταλιές κονιάκ
4 κουταλιές χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλα τριμμένα
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι περίπου
κανέλα
γαρίφαλα ολόκληρα
Σιρόπι:
1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα τρία υλικά του και βράζοντάς το για 10 λεπτά.
Ξεκινάμε από αυτό για να μπορέσει να κρυώσει στο μεταξύ.
Χτυπάμε στο μίξερ το αραβοσιτέλαιο για αρκετή ώρα. Αυτό το κάνουμε για να μη μυρίζει μετά.
Μετά βάζουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε πάλι καλά.
Ρίχνουμε τη σόδα στο πορτοκάλι και προσθέτουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υγρά υλικά και μετά τα στερεά, αφού ανακατέψουμε το μπέϊκιν με το αλεύρι.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 ή 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Στο ζεστό ταψί όπως θα το βγάλουμε από το φούρνο θα ρίξουμε το κρύο σιρόπι, αμέσως θα γυρίσουμε τα μελομακάρονα και από την ανάποδη και θα τα βγάλουμε σε πιατέλα όπου θα τα πασπαλίσουμε με κανέλα και αν θέλουμε θα τους καρφώσουμε ένα γαρίφαλο.