Υλικά
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
350 γρ. βούτυρο γάλακτος
200 γρ. φυτίνη
3 βανίλιες
150 γρ. τσίπουρο
500 γρ. αμύγδαλα (όχι ξεφλουδισμένα) καβουρντισμένα
1 κιλό αλεύρι
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για την επικάλυψη:
ανθόνερο ή ροδόνερο (προαιρετικά)
500 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν μαζί σε μια λεκάνη.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τις ζάχαρες, τα βούτυρα, τις βανίλιες και το τσίπουρο και τα χτυπάμε αρκετή ώρα μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε και τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ακριβώς.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη.