X

Γιορτινοί Mπαμπάδες

Η συνταγή για γιορτινούς μπαμπάδες.

Υλικά

Για τη ζύμη:


20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια ξερή


1/4 κούπας νερό χλιαρό 


1/4 κούπας γάλα χλιαρό


1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο


1/4 κούπας ζάχαρη


1/8 κουταλάκι αλάτι


3 αυγά ελαφρά χτυπημένα


2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του



Για το σιρόπι:


2 1/2 κούπες ζάχαρη


1 1/2 κούπα νερό


1 κουταλιά χυμό λεμονιού


2 κουταλιές κονιάκ



Για το γαρνίρισμα:


1 κούπα μαρμελάδα της επιλογής σας


1 δόση κρέμα σαντιγί


3-4 κουταλιές φιστίκια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Σε χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά.

Ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και το αλεύρι.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 1 λεπτό στη χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ και κατόπιν χτυπάμε το χυλό για 2 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα, καθαρίζοντας συχνά τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα.

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε να μείνει για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος, ώσπου η ζύμη να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες. Χτυπάμε τη ζύμη μ’ ένα ξύλινο κουτάλι να ξεφουσκώσει.

Τη μοιράζουμε σε φορμάκια, βουτυρωμένα και αλευρωμένα καλά, γεμίζοντάς τα ως τη μέση.

Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, ώσπου η ζύμη ν’ ανέβει σχεδόν ως τα χείλη.

Τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς, για 20 με 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.

Βγάζουμε τους μπαμπάδες από το φούρνο και τους τρυπάμε πολλές φορές σε διάφορα σημεία μ’ ένα ξύλινο σουβλάκι.

Τους περιχύνουμε με το σιρόπι ρίχνοντάς το κουταλιά-κουταλιά και τους αφήνουμε να το πιουν και να κρυώσουν.

Βγάζουμε τους μπαμπάδες από τα φορμάκια και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε όλη την επιφάνειά τους τριγύρω με τη μαρμελάδα, αφού τη ζεστάνουμε προηγουμένως και την περάσουμε από λεπτή σίτα.

Τους αφήνουμε να σταθούν λίγο και τους αλείφουμε ακόμη μια φορά με μαρμελάδα.

Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μια λοξή χαρακιά στον καθένα, σηκώνουμε λίγο το επάνω μέρος και βγάζουμε με το κορνέ μια γιρλάντα σαντιγί σ’ όλο το μήκος της χαρακιάς.

Βγάζουμε επίσης στην κορυφή μια ροζέτα σαντιγί και πασπαλίζουμε τους μπαμπάδες με φιστίκι Αίγινης.

Τους φυλάμε στο ψυγείο καλυμμένους με πλαστική μεμβράνη.

Επίσης...

Ρυζόγαλο µε µαστίχα Χίου

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου.

Καρυδόκρεµα

Η συνταγή για καρυδόκρεμα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα

Η συνταγή για παραδοσιακή καρυδόπιτα.

Γαλακτοµπουρεκάκια

Η συνταγή για γαλακτοµπουρεκάκια.

Μπουγατσίνα

Η συνταγή για μπουγατσίνα.

Χαλβάς Πορτοκαλένιος χωρίς Λάδι

Η συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά χωρίς λάδι.

Ρυζόγαλο µε Αποξηραµένα Φρούτα

Πώς θα φτιάξεις ρυζόγαλο με αποξηραµένα φρούτα.

Καρυδάτο

Η συνταγή για καρυδάτο.

Τούρτα Κανταΐφι με Κεράσια

Μια τούρτα κανταϊφένια και ανάλαφρη, με μια μικρή επίγευση από άρωμα τριαντάφυλλου, που γίνεται το ίδιο πανέμορφη και νόστιμη με φράουλες.

Η Καρπουζόπιτα της Μήλου

Ένα από τα πιο παράξενα και πρωτότυπα γλυκά της παράδοσης, που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Μήλου

Καρυδόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιµη καρυδόπιτα.

Τριγωνάκια Νηστίσιµα

Η συνταγή για νηστίσιµα τριγωνάκια.

Κανταΐφι Παραδοσιακό µε Καρύδια

Πώς θα φτιάξεις κανταΐφι παραδοσιακό µε καρύδια.