Υλικά
1 κιλό αλεύρι (και ίσως λίγο παραπάνω) για τσουρέκια (ή για όλες τις χρήσεις)
3 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 90γρ νωπής)
250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
1 κ.γ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
1 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη)
ξύσμα από μεγάλο πορτοκάλι
200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
5 αυγά
1 κρόκο αυγού (για την επάλειψη)
200 ή 300 γρ. ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκά τα θέλουμε)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολάκι τα 200 γρ. από το αλεύρι, με τα 250 γρ. του γάλακτος και τα 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς.
Κάνουμε έναν πηκτό χυλό τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε για 20 λεπτά να ανέβει.
Εν τω μεταξύ σε λεκανίτσα, χτυπάμε με μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά, τα μυρωδικά (να ασπρίσουν, να γίνει σχετικά πηχτός χυλός) και μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε (γίνεται μία σχετικά σφιχτή ζύμη).
Μετά προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος με τη μαγιά και ζυμώνουμε να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη (μέχρι να απορροφηθεί καλά).
Προσθέτουμε το βούτυρο σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει να ενσωματωθεί καλά. (Το ζύμωμα γίνεται διπλώνοντας τη ζύμη και ζυμώνοντας ελαφρά.
Παίρνουμε τούφες-τούφες από τη ζύμη και διπλώνουμε-ζυμώνουμε).
Σκεπάζουμε (με μία πετσέτα και μία ελαφριά κουβέρτα) και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (κάνα 2ωρο με 3ωρο).
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνουμε τα τσουρεκάκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Δεν ξανά ζυμώνουμε και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή χαρτί ψησίματος (Όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο).
Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν (1 με 1,5 ώρες) και αφού θα έχουν φουσκώσει τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κουταλιά σούπας νερό (πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή ότι άλλο θέλουμε) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα με αντιστάσεις πάνω- κάτω, ένα- ένα ταψί.
Φροντίζουμε να μην τα παραψήσουμε, πρέπει να "κρατάνε" λιγάκι.
Τα βάζουμε στο φούρνο στην κάτω-κάτω σχάρα και προς το τέλος του ψησίματος στην πιο πάνω.