Υλικά
•1/2 κιλό αλεύρι
•200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
•200 γρ. ζάχαρη άχνη
•4 αυγά
•1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•1 φλ. αμύγδαλα ή φουντούκια αλεσμένα σε σκόνη
Για το σιρόπι:
•1 λίτρο νερό
•1 κιλό ζάχαρη
•1/2 λεμόνι, το χυμό του
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε άχνη ζάχαρη.
Αδειάζουμε το αλεύρι σε μια επιφάνεια και ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση.
Ρίχνουμε μέσα το αμύγδαλο και το μπέικιν πάουντερ.
Έπειτα προσθέτουμε το μείγμα βούτυρο-άχνη ζάχαρη και σπάμε μέσα τα αυγά.
Ενώνουμε τα αυγά ομοιόμορφα, παίρνουμε λίγο αλεύρι από την άκρη και ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι σε σχήμα ρολό και έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού.
Τους δίνουμε σχήμα οβάλ ή στρογγυλό, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και αν θέλουμε τα στολίζουμε με φουντούκι, καρύδι, φιστίκι ή καρυδόψιχα. Ψήνουμε σε φούρνο στους 170 βαθμούς.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε βράσει με νερό και ζάχαρη και χυμό λεμονιού στο τελείωμα.