Υλικά
4 αβγά
250 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
2 φλιτζ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικιν
1 κοφτό κ.γλ. σόδα
2 βανίλιες
τον χυμό και το ξύσμα από 5 μανταρίνια
βούτυρο & αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Με το μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη υπομονετικά για 10'. Θέλουμε το μίγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει εντελώς, για να βγει αφράτο το κέικ μας.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέικιν και τη σόδα και ανακατεύουμε (το ξύσμα του μανταρινιού είναι δύσκολο να το αφαιρέσεις: εγώ μαζεύω τα φλούδια, τα ζεματάω για 2' σε νερό που κοχλάζει, τα στραγγίζω και μετά τα πολτοποιώ στο μούλτι).
Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι (καλύτερα κοσκινισμένο) και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε έναν λείο χυλό.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ, μεταφέρουμε εδώ το μίγμα και ψήνουμε για 50'-60', μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.
Μόλις χλιάνει, ξεφορμάρουμε το κέικ.
Tip
Το καλύπτουμε με λιωμένη κουβερτούρα ή με γλάσο από άχνη και λίγο χυμό μανταρινιού. Τα κλασικά ελληνικά μανταρίνια είναι τα ιδανικότερα σε σχέση με τις κλημεντίνες: το άρωμά τους δεν συγκρίνεται!