Υλικά
100 ml ταχίνι
500 ml πετιμέζι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κοφτή κ.σ. κανέλα
γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
άχνη για το στόλισμα
λάδι & αλεύρι για το ταψί
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη το ταχίνι, το πετιμέζι, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα και το μπέικιν.
Κοσκινίζοντας, προσθέτουμε το αλεύρι και με κουτάλι ή ακόμα καλύτερα με το χέρι μας ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.
Μεταφέρουμε εδώ το μίγμα και ψήνουμε για 50' περίπου ή μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.
Μόλις κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Tip
Αν θέλουμε, προσθέτουμε ½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες και 1 φλιτζ. κοπανισμένα καρύδια. Αντί για πορτοκάλι, του ταιριάζουν πολύ το λεμόνι ή το νεράντζι. Αντικαθιστούμε το ταχίνι με την ίδια ποσότητα σπορέλαιου ή ελαιόλαδου.