Υλικά
7 αβγά
7 κ.σ. τριμμένο στο μούλτι σταρένιο παξιμάδι (όχι φρυγανιά)
7 κ.σ. ζάχαρη
7 κ.σ. χοντροτριμμένο καρύδι
1 κ.γλ. κανέλα
¾ κ.γλ. γαρίφαλο
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
βούτυρο & αλεύρι για τη φόρμα
Για το γλάσο
200 γρ. λευκή σοκολάτα
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 4 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε το κανελογαρίφαλο και ανακατεύουμε. Με σπάτουλα πλέον και με απαλές κινήσεις ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιά κουταλιά τη μαρέγκα, το καρύδι και το παξιμάδι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση.
Μεταφέρουμε εδώ το μίγμα και ψήνουμε για 40', μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.
Μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το περιχύνουμε με ένα κουτάλι με το γάλα.
Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τον καφέ.
Πριν πάρει βράση, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και λιώνουμε μέσα στο μίγμα τη σοκολάτα, σπασμένη σε κομματάκια, ανακατεύοντας.
Μόλις κρυώσει το γλάσο, περιχύνουμε με αυτό το κέικ.
Τip
Στις αντιστάσεις του φούρνου όλα τα κέικ ψήνονται και φουσκώνουν καλύτερα από ό,τι στον αέρα!