Υλικά
500 γρ. κανταΐφι
300 γρ. καρυδόψιχα σπασμένη σε μέτριο μέγεθος
300 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρίφαλο
Για το σιρόπι
3 φλιτζ. ζάχαρη
2½ φλιτζ. νερό
φλούδα από λεμόνι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο (αντί για καρύδι, μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλο με τη φλούδα ή φιστίκι Αιγίνης).
Απλώνουμε στον πάγκο μας το κανταΐφι, κρύο, από το ψυγείο, και το ξαίνουμε να αφρατέψει και να ξεχωρίσουν πολύ καλά οι ίνες μεταξύ τους.
Βουτυρώνουμε ένα οπωσδήποτε μεταλλικό ταψάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.
Παίρνουμε ένα φλιτζανάκι του εσπρέσο ή του ελληνικού καφέ και απλώνουμε φύλλο κανταΐφι μέσα στο φλιτζανάκι, κεντράροντας στον πάτο και πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλό μας να "καθίσει" το φύλλο στον πάτο.
Τοποθετούμε 1 κ.γλ. γέμιση στον πάτο και σκεπάζουμε με το φύλλο που περισσεύει.
Με το χέρι μας ή γυρίζοντάς το σαν γιουβαρλάκι μέσα στο φλιτζανάκι, του δίνουμε ωραίο σχήμα και τοποθετούμε τα κανταϊφάκια το ένα πλάι στο άλλο στο ταψί, χωρίς να τα πιέζουμε και να τα στριμώχνουμε πολύ, ώστε να ψηθεί ωραία το φύλλο.
Υπομονετικά, με κουτάλι της σούπας, μοιράζουμε το βούτυρο στα κανταϊφάκια, προσέχοντας να μπει μέχρι κάτω.
Ψήνουμε για 1 ώρα και κάτι, μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο.
Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στα καυτά κανταϊφάκια, τη στιγμή που θα βγουν από τον φούρνο.
Τα αφήνουμε καλύτερα μια ολόκληρη νύχτα να ρουφήξουν το σιρόπι.