Υλικά
Για τη ζύμη
1 φλιτζ. βούτυρο αγελάδος
2 φλιτζ. σπορέλαιο
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ζάχαρη για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
2 φλιτζ. καρύδια ψιλοσπασμένα
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.σ. κανέλα
Για το σιρόπι
3 φλιτζ. νερό
4 φλιτζ. ζάχαρη
φλούδα από πορτοκάλι
Εκτέλεση
Σε μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι: βάζουμε όσο χρειάζεται για να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη που να πλάθεται όπως στα κουλουράκια ή στον κουραμπιέ.
Αφήνουμε τη ζύμη για ½ ώρα στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με χαρτί τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουμε μπαλάκια σαν μικρές κλημεντίνες, τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα πιέζουμε λίγο στη μέση να πλατύνουν.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 8' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
Αφήνουμε τα φοινίκια να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
Μόλις το απορροφήσουν, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.