Υλικά
Για το παντεσπάνι
3 αβγά
3 κ.σ. ζάχαρη
4½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Για το σιρόπι
4 κ.σ. ζάχαρη
½ φλιτζ. νερό
φλούδα από λεμόνι
Για την κρέμα
700 γρ. γάλα
5 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. κορν φλάουρ (όχι πολύ γεμάτες)
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 βανίλια
½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
Για την επικάλυψη σοκολάτας
1 κουβερτούρα
150 γρ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 5'-6'. Όσο πιο πολύ τα χτυπήσουμε τόσο πιο αφράτο θα βγει το παντεσπάνι.
Θέλουμε να φουσκώσει το μίγμα, να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα, σε χαμηλή ταχύτητα.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 25 εκ., βουτυρώνουμε το χαρτί και τα τοιχώματα του ταψιού και μεταφέρουμε εδώ το μίγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 20'. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει.
Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε μπρίκι τα υλικά του για 3'-4' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
Μόλις χλιάνει το κέικ, το σιροπιάζουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι με το ζεστό ή χλιαρό σιρόπι.
Ετοιμάζουμε και την κρέμα: Σε ½ φλιτζ. κρύο γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ. Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, το μίγμα με το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τη βανίλια, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε κρύα την κρέμα γάλακτος, από το ψυγείο, και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο αποτέλεσμα.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι, σκεπάζουμε και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει.
Για το γλάσο, ζεσταίνουμε το γάλα και σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε κομματιασμένη τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Μόλις κρυώσουν και το γλυκό και η σος σοκολάτας, την απλώνουμε στην επιφάνειά του και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο γύρω στις 2 ώρες να κρυώσει.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε το γλυκό με καβουρδισμένο τριμμένο αμύγδαλο ή φουντούκι ή με τρούφα σοκολάτας.