Υλικά
Για το κέικ
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
50 γρ. κακάο
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
5 μέτρια αβγά
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γλ. κανέλα
50 γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο για την επικάλυψη
Για το γλάσο
200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. βούτυρο αγελάδος
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αβγά και χτυπάμε για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το μίγμα.
Προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύσμα και τα ενσωματώνουμε.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το κακάο, κοσκινισμένα, και με απαλές κινήσεις τα ενσωματώνουμε με σπάτουλα στο μίγμα.
Εδώ, για να βγει αφράτο το κέικ, δεν χρειάζεται χτύπημα στο μίξερ.
Κόβουμε ένα χαρτί ψησίματος, το βρέχουμε, το στύβουμε και το εφαρμόζουμε σε φόρμα του κέικ διαμέτρου 21 εκ., με τρύπα ή χωρίς.
Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30' περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι και μόλις βγει στεγνό είμαστε έτοιμοι!
Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα.
Μόλις πάρει την πρώτη βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και το βούτυρο.
Με το πίμερ χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές γυαλιστερό μίγμα.
Γίνεται και με απλό ανακάτεμα, αλλά με το πίμερ το μίγμα βγαίνει πιο αφράτο και λαχταριστό.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε οριζόντια στη μέση.
Απλώνουμε το ⅓ του γλάσου πάνω στο κάτω μέρος του κέικ, σκεπάζουμε απαλά με το άλλο μισό και εφαρμόζουμε το υπόλοιπο γλάσο σε όλη την επιφάνεια του κέικ.
Σε αντικολλητικό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε καλά τα αμύγδαλα.
Τα σπάμε σε χοντρή σκόνη στο μούλτι και πασπαλίζουμε το κέικ.