Υλικά
Για τη ζύµη:
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1/2 φλιτζάνι καρύδια τριµµένα σκόνη
3 αυγά
µαγιά νωπή (απ’ το φούρνο της γειτονιάς) στο µέγεθος καρυδιού
2 κουτ. γλυκού µπέικιν πάουντερ
ξύσµα από ένα πορτοκάλι ή/και λεµόνι
2 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
λίγο αλάτι
αλεύρι όσο πάρει
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
κανέλα σε ξυλάκι
1/2 φλιτζ. του καφέ χυµό λεµόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύµης, εκτός από το κακάο και τα καρύδια σκόνη. Στο τέλος προσθέτουµε λίγο-λίγο το αλεύρι, ώστε να έχουµε µια ωραία, ελαστική ζύµη.
Την κάνουµε µπάλα και τη χωρίζουµε στα δύο. Στο ένα µισό, προσθέτουµε το κακάο και τα καρύδια, ώστε να πάρει καφέ χρώµα και ζυµώνουµε να ανακατευτούν.
Ανοίγουµε σε ελαφρά αλευρωµένη επιφάνεια τη λευκή ζύµη σε ορθογώνιο πάχους 1/2 εκ. περίπου και πλάθουµε την καφέ σε µπαστούνι κυλινδρικού σχήµατος.
Το µήκος του µπαστουνιού να είναι ίσο µε τη µακριά πλευρά του ορθογωνίου!
Βάζουµε το µπαστούνι της καφέ ζύµης στην άκρη του ορθογωνίου και τυλίγουµε σε ρολό, σφιχτά.
Κόβουµε το ρολό σε φετάκια, πάχους 1/2 εκ. περίπου. Ψήνουµε για µισή ώρα στους 200 βαθµούς Κελσίου.
Εν τω µεταξύ, ετοιµάζουµε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του, µέχρι να αρχίσει να "δένει".
Περιχύνουµε τα ροξάκια ζεστά και τα καπακώνουµε ώστε να ποτιστούν καλύτερα µε το σιρόπι και να µαλακώσουν.
Σερβίρουµε όταν κρυώσουν.